APDL 8.3 Released, now only $99/year

Learn more
Results 1 to 14 of 14

Thread: Rest Facility default is Class 3

  1. #1
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Utah
    Posts
    8

    Rest Facility default is Class 3

    I've been all through the support documentation and read the part about changing the rest class in the legality view, but there is no way to save the changes. My rest class is defaulting to Class 3 for some reason, which of course affects max FDP for 4-man augmented operations.

    How do I get the default to Class 1?
    Attached Images Attached Images
    Last edited by Steve Hayne; 03-05-2015 at 11:00 AM.
    Mike Pearson - Delta B757/767

  2. #2
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Wilson, NC
    Posts
    2,696
    Rest class Default cannot be changed. This is an issue that has recently been brought to our attention. We are aware of it and working on a change. (AI-2044)
    Last edited by Steve Hayne; 03-05-2015 at 10:59 AM.
    Andy Adams
    Delta A320 First Officer
    Support Engineer
    APDL Documentation Team Lead
    NC Software, Inc.


  3. #3
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Utah
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by Andy Adams View Post
    Rest class Default cannot be changed. This is an issue that has recently been brought to our attention. We are aware of it and working on a change.
    Thanks for the quick reply, Andy. On the B767ER at Delta, we do a lot of trips that are a mix of 2-, 3-, and 4-man operations. Even with the default going to Class 1, it would be VERY helpful to be able to have the option to manually select the class of rest facility and save the change on a leg-by-leg basis. This would let us track our legalities after a Class 1 crew rest bunk was MEL'd, for example. The changes would be preserved for later review as well.
    Mike Pearson - Delta B757/767

  4. #4
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Ohio
    Posts
    385
    Thanks Mike, I logged that request as well. (AI-2044)
    Steve Hayne
    Pilot
    Support Engineer
    NC Software, Inc.


  5. #5
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Utah
    Posts
    8
    Just a note - something else to look at on this issue: when I change the rest class and recalculate, when I scroll down to the bottom to see the legality timeline (really like this feature, btw) I sometimes see all of the values for FDP "jump". Not sure what I'm seeing there, but it appeared that changing the rest facility class on one day above changed the calculations for all of the days visible in the timeline. Obviously, we would only need the adjusted calculation to apply to the day the rest class facility was affected. I'm not sure if that is what was happening, but it was a point I wanted to make now, anyway.
    Mike Pearson - Delta B757/767

  6. #6
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Utah
    Posts
    8
    Hi Andy,

    Just wanted to bump this again - it's been 2.75 years! Unless I've missed something, I don't think this has changed yet.
    Mike Pearson - Delta B757/767

  7. #7
    Join Date
    Dec 2017
    Posts
    5
    I second the bump. Just called crew scheduling to correct an APDL Legality issue that didn’t exist because of the default to Class 3 rest. Most of our ops are augmented. Not cool.

  8. #8
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Wilson, NC
    Posts
    2,696
    A change has not been implemented as of this time.
    Andy Adams
    Delta A320 First Officer
    Support Engineer
    APDL Documentation Team Lead
    NC Software, Inc.


  9. #9
    BUMP. I’m tired of seeing all my trips flagged because of this default to Class 3


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Using Tapatalk

  10. #10
    diedrichg is offline APDL Beta Team
    Republic Airlines
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,393
    Quote Originally Posted by keith.yingling View Post
    BUMP. I’m tired of seeing all my trips flagged because of this default to Class 3
    It appears to be next on the docket.

  11. #11
    Quote Originally Posted by diedrichg View Post
    It appears to be next on the docket.
    Awesome. As we speak I’m getting flagged about not being able to extend FDP. It’s assuming I extended on a prior flight because it’s defaulting to class 3 rest facility. So it thinks I’ve utilized my extension already when in reality I haven’t. The struggle is real!


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Using Tapatalk

  12. #12
    Quote Originally Posted by diedrichg View Post
    It appears to be next on the docket.
    Looks like it wasn’t on the docket for this most recent update. Unless I’m missing something.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Using Tapatalk

  13. #13
    diedrichg is offline APDL Beta Team
    Republic Airlines
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,393
    Quote Originally Posted by keith.yingling View Post
    Looks like it wasn’t on the docket for this most recent update. Unless I’m missing something.
    Official App Store release? No. Supposed to be up soon for beta testing but you know how glacial changes to this app are...

  14. #14
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Wilson, NC
    Posts
    2,696
    Yes, new features like that will come to beta first of course.
    Andy Adams
    Delta A320 First Officer
    Support Engineer
    APDL Documentation Team Lead
    NC Software, Inc.


Similar Threads

  1. Facility to import Airline Roster into Logbook Pro
    By Wilhelm in forum Logbook Pro Desktop Edition Suggestions
    Replies: 3
    Last Post: 10-10-2016, 12:03 AM
  2. Required rest, whitlow rest calculations
    By jburgos in forum Logbook Pro Desktop Edition Suggestions
    Replies: 0
    Last Post: 12-31-2010, 4:53 PM
  3. XXX Class B
    By MKFlying7 in forum Route Browser Sales & Support
    Replies: 1
    Last Post: 08-24-2007, 4:00 PM
  4. More Category/Class Breakdowns (Add Sub-Class, Maybe)
    By RCWestcott in forum Logbook Pro Desktop Edition Suggestions
    Replies: 0
    Last Post: 05-05-2005, 6:26 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

sitemap Site Map